Túlzott cukor bevitel negatív hatásai

Először is különbséget kell tenni az természetes gyümölcscukrok/méz és az iparilag előállított cukrok között. A gyümölcscukor és méz egyenesen a fáról/méhektől származik, ezért nem tartalmaz mesterséges adalékanyagokat. Az iparilag előállított cukrok elkészítése során viszont ahhoz, hogy a gyümölcsökből kivonják a tiszta cukrot a gyümölcsnek(vele együtt a cukornak is) rengeteg műveleten kell átesni, amelyek során mind mesterséges anyagokat kell használni

Az ajánlott mennyiséget rendszeresen meghaladó cukorbevitel növeli a szívinfarktus, a vérrögképződés (trombózis) és az elhízás cukorbetegség veszélyét. Lebontása B1 vitamint von el a szervezetből, így ingerültséghez és agresszióhoz vezethet. Serkenti az adrenalintermelődést, és így túlpörgéshez vezethet, székrekedést, légzési panaszokat és további stresszes tüneteket okozhat még. Megköti a vérben a húgysavat, amely köszvényt tud okozni.

A cukorban található fruktóz károsítja a májat, testünket pedig zsírraktározásra készteti. Aki sok cukrot eszik, annak mája körül vastag rétegekben rakódhat le zsír. Éppen ezért érdemes a fruktózt minél nagyobb mértékben kiiktatni étrendünkből. Amennyiben szeretne kevesebb cukrot fogyasztani, de az édességekről sem kíván lemondani Mi Cukormentes Édességeket tudunk ajánlani.

A cukor rosszat tesz a szívnek

A túlzásba vitt cukorfogyasztás nemcsak a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét növeli meg, hanem a szív egészségét is károsíthatja. Több kutatás talált összefüggést a cukorfogyasztás és a magas vérnyomás kialakulása között. Szakértők szerint a gyerekeknek 3, a nőknek 5, a férfiaknak pedig 9 teáskanál cukor a napi maximális bevihető mennyiség. Amennyiben szeretne kevesebb cukrot fogyasztani, de az édességekről sem kíván lemondani Mi Cukormentes Édességeket tudunk ajánlani.

A cukor rosszat tesz az ereknek

A kelleténél több cukor hatására felesleges inzulin kerül a véráramba, aminek hatására az ereket körülvevő izomsejtek gyorsabban kezdenek fejlődni a kelleténél. Ez által extra nyomás hárul az érfalakra, ami szívrohamhoz, stroke-hoz is vezethet.

A túlzásba vitt cukorfogyasztás nemcsak a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét növeli meg, hanem a szív egészségét is károsíthatja. Több kutatás talált összefüggést a cukorfogyasztás és a magas vérnyomás kialakulása között. Szakértők szerint a gyerekeknek 3, a nőknek 5, a férfiaknak pedig 9 teáskanál cukor a napi maximális bevihető mennyiség. Amennyiben szeretne kevesebb cukrot fogyasztani, de az édességekről sem kíván lemondani Mi Cukormentes Édességeket tudunk ajánlani.

Túlzott zsír bevitel negatív hatásai

Amennyiben csökkentené zsírbevitelét és nasikról sem mondana le mi a Zsírcsökkentett Csipszeket ajánljuk!

(Meg kell említsük azt is, hogy a megfelelő zsírok megfelelő mennyiségben való bevitele nélkülözhetetlen a testünknek, de ha eltúlozzuk a zsírok bevitelét az súlyos betegségek kialakulásához vezethet.)

A túlzott zsírbevitel azonban nemcsak elhízást okozhat, hanem súlyos betegségek előidézője is lehet. Egyes daganatos megbetegedések (emlőrák, vastagbélrák) bizonyítottan összefüggésben vannak a mértéktelen zsírfogyasztással. A zsírbevitel mennyisége és minősége (például a koleszterintartalma) döntő szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. Az állati eredetű zsiradékok jelentős mennyiségben tartalmaznak koleszterint és telített zsírsavakat, ezek pedig, ha étrendünk nem kiegyensúlyozott, életmódunk nem kellően egészséges, akkor évek alatt növelhetik bizonyos egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát is. Az energiatartalom szempontjából azonban a zsírok és olajok között alig van különbség, így a fogyókúrázóknak erre figyelniük kell! Amennyiben csökkentené zsírbevitelét és nasikról sem mondana le mi a Zsírcsökkentett Csipszeket ajánljuk!

Talán az egyik legtöbbet használt olaj. Minden háztartásban ott van, egyszerű kezelni, megszoktuk és nem túl drága. De igazából, mivel ez egy ipari eljárásokkal előállított olaj, rengeteg hátrányos tulajdonsága van a szervezetünkre nézve. Az étolaj napraforgóból, repcéből, vagy olívából készül. Az olajat sajtolással nyerik ki, de ezen a ponton nem túl guszta és nem áll el sokáig. Gyártási szempontból a legnagyobb hátrány azonban, hogy a sajtolással nem tudják a növényben található összes olajat kinyerni. Itt lép közbe a kémia, hiszen a vállalatóriások szó szerint a maximumot szeretnék kipréselni ezekből a növényekből. Ezért egy Hexán nevű nagymértékben mérgező kőolajszármazékot kevernek az olajhoz, hogy több olajat oldjon ki a növényből a préselés során. De ez csak a rendkívül szövevényes feldolgozási folyamat kezdete. Ezután ezt az olajat tovább finomítják és végül a hozzákevert mérgeket további kémiai folyamatokkal választják el az olajtól, hiszen azok már nem kerülhetnek a palackba.

Az étolajról még tudni kell, hogy többszöri melegítése nagyon veszélyes, (gondolj csak bele, mennyire károsak lehetnek a gyorséttermekben az olajban sütött dolgok) mert az olaj szerkezete megváltozik és hosszabb sütés után rákkeltő bomlástermékei lesznek. Kerüljük a bolti étolajokat.

Félreértés ne essék, a napraforgómag olaja vagy a repceolaj igenis egy nagyon jó zsírforrás lenne, itt az eljárással van a probléma. Reformüzletekben és bioboltokban lehet kapni egészséges úton előállított napraforgó vagy repceolaját, amiről többet megtudhatunk a hidegen sajtolt olajok bekezdésben.

Vaj

A vajat nem túl jó fényben tüntetik fel már egy ideje. Állati eredetű zsír, a tejből nyerik. Az ellenérv a vajjal szemben, hogy koleszterint tartalmaz, de az igazsághoz tartozik, hogy a vajjal bevitt koleszterin mennyisége alacsony. A koleszterin a szervezet által termelt létfontosságú anyag és egy egészséges szervezet egy önszabályozó rendszerrel képes a koleszterint megfelelő szinten tartani. Mikor sok koleszterint viszünk be a táplálékkal, a szervezet ezt figyelembe veszi és kevesebbet termel belőle, ezért a koleszterin problémák okát teljesen máshol kell keresnünk. Olvassa el a következő cikket, ha többet szeretne megtudni a koleszterinről: 

Keressük bátran a házi vajat, sok piacon tudunk vásárolni, sokkal jobban járunk vele, mint a bolti margarinokkal, amiről a következő bekezdésben bővebben írunk.

Margarin

A margarin ugyanazon a gyártási és finomítási folyamatokon megy keresztül, mint a fent említett étolaj, csak a gyártási folyamat egy másik pontján keletkezik. A kiindulási anyag olajos magvak és állati zsírok keveréke, amivel nem is lenne baj, de a többlépcsős gyártási folyamat miatt eltűnik a bennük található összes vitamin, nyomelem és ásványi só.

Ahhoz, hogy a margarin eltartható és jó állagú legyen, hidrogénezésen esik keresztül és a zsírsavak eredeti szerkezete megváltozik, aztán további vegyi folyamatokkal a kész margarin egy olyan anyaggá válik, ami a természetben nem előforduló, azaz egy mesterséges élelmiszer, hatása megjósolhatatlan az emberi szervezetre.

Tudtad, hogy ha egy tálcára kiteszel vajat és margarint, a hangyák egyöntetűen a vajat választják? Valószínű, hogy e tekintetben tanulhatunk tőlük.

Libazsír, kacsazsír, disznózsír, mangalica zsír, szalonna

A természetes, nem feldolgozott állati zsírok a legjobb választás a sütéshez és főzéshez. Kérdezd meg dédanyádat mivel főzött és sütött, azt fogja mondani, hogy zsírral.

A disznózsírral szemben a kacsazsírnak, libazsírnak és mangalicazsírnak szerkezeti szemponttól előnyösebb tulajdonságai vannak.

A szalonnáról meg nemrég kiderült, hogy immunerősítő hatása is van.

Kókuszzsír

Egyesek a kókuszzsírt tökéletesen egészséges zsírnak tartják, főzésre, sütésre is alkalmas, mert semleges ízű. Többször is lehet hevíteni, mivel stabil szerkezetű. Nagyon könnyen emészthető, testünk inkább energiaforrásként használja fel, nem pedig zsírként raktározza el. A kókuszzsír kinyeréséhez nem használnak vegyi anyagokat.

Hidegen sajtolt növényi olajok

olajok jó zsírok

A hidegen sajtolt olajok úgy készülnek, hogy a hántolatlan megtisztított magvak bekerülnek egy sajtoló gépbe, a kisajtolt olajat leszűrik és az így nyert olaj semmiféle további folyamaton nem esik keresztül. Így megőrzi vitamin és ásványi anyag tartalmát. A hidegen sajtolt olajat ezért igyekezzünk nyersen, melegítés nélkül fogyasztani, utolsó pillanatban ízesítésként adjuk az ételhez, vagy tegyük salátára, mártogassunk bele kenyeret, mert így nem veszíti el vitamintartalmát.

Fontos odafigyelnünk a zsírban található omega 3 és omega 6 zsírsavak arányára. Az ideális arány 1:3-1:5 omega 3: omega 6 arány lenne. Sajnos az átlagos fogyasztás elcsúszik 1:10-1:30 arányhoz, mivel a finomított étolajok főleg omega 6 zsírsavakat tartalmaznak.

A legjobb omega 3 források köztudottan a halolajok, a magyar halakban azonban nincs omega 3 zsírsav, kivéve a behonosított busát.

Az egyensúlyt az omega 3 és omega 6 arányában a következő hidegen sajtolt olajok napi szintű fogyasztásával tehetjük helyre:

Omega 3 tartalmú olajok:

Lenolaj 58%-ban, a tökmagolaj 15%-ban, a repceolaj 8%-ban, a szójaolaj 8%-ban, a dióolaj 7%-ban tartalmaz omega 3-at.

Omega 6 tartalmú olajok:

A tökmagolaj 45-48%-ban, a lenmagolaj 15-19%-ban, a napraforgóolaj 62-65%-ban, a szezámmag olaj 42-46%, a szőlőmagolaj 68-73%-ban tartalmaz omega 6 zsírsavat.

Fogyassz naponta 1-2 teáskanállal hidegen sajtolt olajat egészséged érdekében!

Amennyiben csökkentené zsírbevitelét és nasikról sem mondana le mi a Zsírcsökkentett Csipszeket ajánljuk!

A koleszterin

Bár a koleszterin szervezetünkben nélkülözhetetlen, túl magas szintje súlyos következményekkel járhat. Több fajtája is van ezeknek a zsírszerű anyagoknak, amelyek hatása, funkciója eltérő.

A magas koleszterinszint, a hypercholesterinaemia kialakulhat öröklött hajlam alapján, kiválthatják egyes belgyógyászati és anyagcsere betegségek (például diabétesz, májbetegség, a vese működési zavarai, pajzsmirigy-problémák), de gyakran a kiegyensúlyozatlan, helytelen táplálkozás áll a háttérben. Ha a vérben túlságosan magas az LDL koleszterin szintje, akkor zsíros plakkok formájában lerakódhat az érfalak belső részén, csökkentheti az erek rugalmasságát és szűkíti azok átmérőjét, akár teljesen el is zárhatja azokat. A magas LDL- és az alacsony HDL-koleszterinszint tehát fokozza a szív és érrendszeri betegségek, köztük a stroke és a szívinfarktus kockázatát, és egyes daganatos betegségek veszélyét is növeli.

Életmódreform a koleszterinszint normalizálásáért

Sokat tehetünk a koleszterinszint normalizálásért a megfelelő étrend és egy egészségesebb, mozgással is kiegészített életmód kialakításával. A koleszterinben gazdag, állati eredetű termékek fogyasztását ajánlatos csökkenteni, a magas rosttartalmú növényi eredetűek (zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek) arányát pedig növelni. Egészséges, zsírszegény fehérjeforrás lehet például a szárnyasok, a borjú, a tengeri halak húsa, a sovány tejtermékek és a telítetlen zsírsavakban gazdag magvak (lenmag, mogyoró, dió, mandula) is. Kerülendő a vaj és a zsíros sajt, a tojássárgája, a belsőségek, a baromfik és a disznó bőre, a szalonna és a töltelékáruk. Tanácsos a konyhatechnológián is változtatni: az olajban, bő zsiradékban sütés helyett a párolás, a cserépedényes vagy az alufóliás csőben sütés, a grillezés egészségesebb. Biztosítani kell az elegendő napi folyadékbevitelt (két- két és fél litert), és nagyon fontos a rendszeres mozgás napirendbe iktatása. Már napi egy félóra séta is jótékony hatású, emeli a „védő” HDL- és csökkenti a káros LDL-koleszterin szintjét. Jó tudni azt is, hogy egyes életmódi körülmények elősegítik a normál koleszterinszint felborulását: például a stressz, a dohányzás, a kóros elhízás is hozzájárul. Mindezt ajánlatos orvossal is megbeszélni, különösen akkor, ha a családban öröklött hajlam is van a kórosan magas koleszterinszint kialakulására, hiszen ezekben az esetekben a diéta nem elég, szükségessé válhat az is, hogy a szakorvos megfelelő gyógyszeres kezeléssel is segítse a koleszterinszint normalizálását.

GLUTÉN hatásai a testre

Mi az GLUTÉN pontosan?

glutén a kalászos gabonákban található fehérje, ami a búzában, a rozsban és az árpában is megtalálható. Nem teljes értékű fehérje, mivel nem tartalmazza az összes, az élethez szükséges esszenciális aminosavat. A sikér, akármilyen meglepő, ugyanazt jelenti, mint a glutén, vagyis a búzafélék egyik fehérjéje.

Amennyiben kevesebb glutént tartalmazó ételeket fogyasztana manapság már sok féle glutén mentes élelmiszer elérhető.

Hatásai az emberi testre:

Az érzékenységen túl ezek a prolaminok egyébként is nehezen emészthetőek, ellenállnak a különböző emésztőenzimeknek, (hogy ne fogyasszuk el őket, hiszen elfutni nem tudnak) és bejutnak a bélbe. A bélben a szöveti transzgultamináz (enzim) módosítja őket és az immunrendszer aktiválásán keresztül helyi gyulladásos reakciót okoznak. Ez hosszú távon a bélnyálkahártya károsodásához, a bélbolyhok eltűnéséhez vezet, ami által csökken a felszíváshoz rendelkezésre álló nyálkahártya felület. A tápanyagok, vitaminok felszívódása zavart szenved és hiánybetegségek alakulhatnak ki.

Az, hogy ki mennyire képes ezeket a fehérjéket lebontani változó. Vannak olyanok akinek a szervezete már kis glutén tartalmú ételtől is heves reakciókat produkál (hasmenés, székrekedés, puffadás), de vannak akiknek semmilyen tünetet nem okoznak. Ezért szokták őket “alattomos gyilkosnak” is hívni.

Szóval több érv is a glutén ellen szól, de még had említsek meg egy-két nagyon fontos összefüggést!

– Ha hosszútávon le van terhelve az emésztőrendszer ezekkel a fehérjékkel és csökken a bélbolyhok illetve a felszívófelület, akkor ez odáig tud fajulni, hogy a bél áteresztővé válik. A glutén aktiválja a Zoulin nevű enzimet, ami a bélfalat 5-6 órára is „kinyitja”. Ez azt jelenti, hogy a bélfalon keresztül olyan emésztetlen anyagok is átjuthatnak a véráramba, melyeknek nem szabadna, és ez számos káros következménnyel jár! Az áteresztő bélszindrómáról egy másik posztban írok részletesebben.

– Fokozott kockázatnak vannak kitéve a pajzsmirigy hormontípusba tartozó emberek, ugyanis ők jobban kívánják a finomított búzaféléket és az ezekből készült édességeket (nem véletlenül, hiszen stimulálják a hormontermelő mirigyüket), ebből kifolyólag több glutént is hajlamosak enni. Emellett nekik a pajzsmirigyük eleve érzékenyebb, könnyebben alakul ki náluk autoimmun pajzsmirigy probléma.

– Ha a glutén hatására krónikus bélgyulladás alakul ki, akkor a bélproblémák mellett a gyulladást keltő citokinek száma is megemelkednek a vérben, ami leptinrezisztenciát, ez által elhízást is el tud indítani.

Amennyiben kevesebb glutént tartalmazó ételeket fogyasztana manapság már sok féle glutén mentes élelmiszer elérhető.

Puffasztott rizs– Érdemes enni vagy nem?

Némi zavar él még az emberek fejében, hogy a puffasztott rizs mire és miért jó. Sokan fogyni szeretnének, és ezért tömik magukba csomagszám, míg mások lusták főzni vagy nincs idejük rá, de hízni szeretnének, úgyhogy ezért fogyasztják. De mégis mire jó pontosan?

A puffasztott rizs rizsből van. Könnyen hozzáférhető, azonnal fogyasztható szénhidrátforrás, amely nem tartalmaz rostokat, fehérjét, így gyors felszívódású. Ezek mind az előnyei és hátrányai is egyúttal. Könnyű vele kalkulálni, számolni, ha valaki pontosan szeretné az étrendjét követni, de mint szénhidrátforrás, számolni kell vele.

A puffasztott rizs alapvetően magas glikémiás indexű szénhidrát, vagyis gyorsan emésztődik, így gyors energiaforrást jelent. A glikémiás index az a szám, amely megmutatja, milyen gyorsan szívódik fel egy szénhidrát forrás és így milyen gyorsan és mértékben emeli meg a vércukorszintet. Legjobb edzés előtt gyors energiaforrásként vagy edzés után az energiaraktárak visszatöltése céljából fogyasztani. A vércukorszint hirtelen és/vagy magasra emelkedése a zsírvesztés gátja, hiszen ilyenkor a szervezet inzulint bocsát ki a vércukorszint visszaállítása, stabilizálása érdekében, amit úgy old meg, hogy szépen betessékeli a szénhidrátot a sejtekbe, ahol vagy elhasználod energiaként, pl. az evést követő edzéssel, vagy elraktározod a zsírpárnákban.

Napközbeni étkezésnél lassítsd a felszívódását fehérje forrással és/vagy valamilyen zsiradékkal, esetleg zöldséggel, pl. fogyassz mellé húst és zöldségeket. Ha fogyni szeretnél, önmagában semmiképp sem javasolt a fogyasztása, de mivel könnyű kalkulálni vele, így a megengedhető mennyiségben részét képezheti az étrendednek, ha lassítod a felszívódását. Így ha tudod, hogy naponta 140g szénhidrátot fogyaszthatsz, könnyen el tudod osztani a 2 zacskó pufirizst a 4-5 étkezésedre!

Összegzésként; IGEN bátran fogyaszthatjuk, amikor az étrendünkbe beilleszthető szénhidrátforrásként. Tömegnövelésben és diétában egyaránt, nyilván a mennyiségben lesz a legfőbb különbség. Ezt pedig a célod és a testtömeged határozza meg. Bármely étkezésnél helyet kaphat, akár kenyér helyett is.

Az EXTRUDÁLT KENYÉRRŐL

Az extrudálás egy élelmiszeripari eljárás, amelynek során különbözö nyers élelmiszereket (gabonák, húsfélék, stb.) félfolyékony masszává alakítanak, majd átpréselik azokat egy szűk nyíláson. A folyamat hőkezelést is magába foglal: a felgőzölt vagy felforralt alapanyagokat a gyártás során ízesítik, a “gép másik végén” pedig megjelenik a tökéletesen egységesre formázott és egységes összetételű késztermék. Az extrudálást a harmincas évek óta használják reggelizőpelyhek készítésére, de az első extrudáló gépet már 1870-ben üzembe állították egy kolbászkészítő üzemben. Ma számtalan élelmiszeripari vállalat használja ezt az eljárást a gabonafélék feldolgozásától a kutyaeledelkészítésen át a kávégyártásig.

Az extrudálás legnagyobb előnye, hogy a segítségével addig nem létező élelmiszerek készíthetőek úgy, hogy minden adag tökéletesen azonos tulajdonságokkal rendelkezik. Legyen szó gabonapehelyről, húst helyettesítő növényi fehérjékről vagy nedves kutyaeledelről.

Az extrudált kenyerek könnyen emészthetőek, kevés zsírt tartalmaznak, cukrot pedig jó esetben egyáltalán nem találunk bennük, semmi akadálya annak, hogy gyerekek is fogyasszák. Az ízük többnyire semleges, és praktikus utazáskor magunkkal vinni, mivel édesen és sósan is fogyaszthatóak. A gyerekek esetében azonban fokozottan érdemes ellenőrizni az összetételt és figyelni az adagolásra. Extrudált kenyérrel nem könnyű jóllakatni valakit és ez nem is ajánlható, “vészhelyzet” esetén viszont jól jöhet, ha zöldséggel, felvágottal egyszerű szendvicset készítünk belőle.

Egy szelet csábítóan kevés (16-20) kalóriát tartalmaz, de a jóllakottság érzetet nehéz elérni vele. Aki extrudáltra cserélné a kenyeret a diétájában, annak érdemes sok zöldséget és folyadékot fogyasztania mellé: ezzel rásegíthetünk a teltségérzet kialakítására. Emellett figyelembe kell venni, hogy az extrudált kenyér túlnyomórészt szénhidrátból áll, ezért a napi tápanyagbevitelnél ezt ki kell egyensúlyozni fehérjékkel és zsírokkal. Szerencsére – a kenyérfélékkel ellentétben – minden szelet összetétele azonos, így a diétázóknak csak egyszer kell végigszámolniuk a napi tápanyagbevitelhez szükséges mennyiséget, utána kényelmesen fogyasztható, nem igényel további kalkulációt.

Amennyiben Extrudált kenyeret vásárolna kattintson ide!

Az Olívaolajokról

Éhgyomorra fogyasztott evőkanálnyi olaj serkenti az emésztést, enyhíti a gyomorrontást, puffadást és gyomorégést. Az olívaolaj valóságos terápia az emésztőrendszer számára, mert serkenti az anyagcserét, elősegíti az emésztést.

Több fél is van:

Szűz, extra szűz és light.

Melyik a legegészségesebb?

Természetesen az extra szűz változat, mivel ebben marad meg a hideg sajtolás után a legtöbb tápanyag, illetve az úgynevezett fitokémiai anyagok is, amelyek segíthetnek a rák és a szívbetegségek leküzdésében.

Több hivatalos tanulmány is bizonyította már, hogy azoknál, akiknek az étrendjében megtalálható az extra szűz olívaolaj, kisebb a szívbetegségek esélye. Abban ugyanis olyan aktív vegyületek vannak jelen, amelyek segíthetnek a magas vérnyomás csökkentésében, és az érfalak rugalmasságának megtartásában

Csökkentik a stroke kockázatát

 40 százalékkal is csökkentheti a stroke kockázata, ha a kevésbé egészséges zsiradékokat olívaolajra cseréljük az étkezéseink során.

Harcol a gyulladással

A testünkben fellépő gyulladások krónikus betegségek kialakulásához vezethetnek. Az extra szűz olívaolajban lévő antioxidánsok azonban a testünkben úgy hatnak, mint egyes gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapító gyógyszerek. A benne lévő oleinsav is gyulladáscsökkentő hatású.

Kiírtja a baktériumokat

Az olívaolaj alkotóelemeinek egy része képes szembeszállni az olyan káros baktériumokkal, mint például a Helicobacter pylori . Ez a gyomorbaktérium fekélyeket vagy akár rákot is okozhat, ám az olívaolajban lévő anyagok segíthetnek a szervezetnek elpusztítani ezt a kórokozót.

Rákmegelőzőnek is használtható

A mediterrán étrend, melyről már számos kutatás bizonyította, hogy mennyire egészséges, nemcsak arról ismert, hogy a növényi alapanyagokat a húsok elé helyezi, hanem arról is, hogy olívaolajban gazdag. A kutatások pedig bizonyították, azoknál, akik így táplálkoznak kisebb eséllyel alakul ki a többi között a vastagbél-, a hasnyálmirigy, az emlő- és prosztatarák.

Agynak is jót tesz

Ha pedig a rákmegelőző hatás nem lenne elég meggyőző, íme plusz egy érv a mediterrán diéta mellett: extra löketet adhat az agynak. Kutatások bizonyították, hogy a magas olívaolaj tartalmú ételek segítenek abban, hogy gyorsabban és jobban használjuk az agyunkat, jobban megértsük az összefüggéseket és jobban emlékezzünk – mindez ráadásul az Alzheimer-kórban szenvedőkre is igaz.

A növényi tejek

A növényi tejek nem tartalmaznak laktózt és koleszterint, zsírtartalmuk is alacsony, a bennük lévő zsiradékok ráadásul az egészségesebb fajták közé tartoznak. Sok bennük a B-vitamin, a kálium, kevés a nátrium, és ideálisak a lassú emésztésű, székrekedéssel és irritábilis bél szindrómával küzdők számára.

Szójatej

Az egyik legkönnyebben beszerezhető növényi tejfajta. Kiváló választás laktózérzékenyeknek, könnyű megemészteni. Cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel nem okoz vércukorszint-ingadozást. Csökkenti a koleszterinszintet, sok benne a kalcium is, élénkíti a keringést, gyorsítja a sebregenerákódást. Van benne kálium és magnézium is, segít egészséges szinten tartani a vérnyomást. A benne található fitoösztrogének miatt fontos, hogy mértékkel fogyasszák a nők és ne vigyék túlzásba a fogyasztását. Mindig az organikus változatot vásároljuk belőle!

Mandulatej

Étvágyfokozó hatású, különösen jót tesz gyenge, vérszegény, alultáplált embereknek. Káliumtartalma miatt jótékony hatással van az agyra és az izmokra. Gátolja a csontritkulás kialakulását, segít csökkenteni a koleszterinszintet. Székrekedés esetén is hatásos lehet. Sok benne a magnézium, a vas, a kalcium és az E-vitamin .

Zabtej

Magas rosttartalma miatt jótékony hatással van az emésztőrendszerre és segít szabályozni az étvágyat. Szénhidráttartalma magas, és fehérjéből is többet tartalmaz, mint a mandulatej vagy egyéb gabonatejek. Találhatóak benne esszenciális zsírsavak, antioxidánsok és E-vitamin is. Magas béta-glükán tartalma segít csökkenteni a koleszterinszintet.

Rizstej

Könnyű, édeskés, gluténmentes ital. Könnyen emészthető és a benne található triptofánnak és egyéb anyagoknak köszönhetően pedig nyugtatóan hat az idegekrendszerre.. Segít egészséges szinten tartani a vérnyomást. Akár diétázók is fogyaszthatják, mivel kevesebb benne a kalória, mint a szójatejben vagy a mandulatejben.